RESTAURACIÓ D’ECOSISTEMES AQUÀTICS EN ÀREES PROTEGIDES DELS ALPS I EL PIRINEU

III Jornades de Recerca del Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu acull les III Jornades de Recerca per fomentar la investigació i millorar la gestió del territori. Les jornades tindran lloc a les instal·lacions de MónNatura Pirineus, a Planes de Son (Pallars Sobirà), entre el 4 i el 6 de setembre i esdevenen un espai de trobada clau per científics, gestors i entitats locals.

Les jornades comptaran  amb més de 60 ponents, entre els quals hi haurà una representació dels científics del projecte LIFE RESQUE ALPYR coordinat des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

Fotografies de les feines de camp als estanys d’alta muntanya.

Aquest esdeveniment reuneix a científics, gestors i entitats locals amb l’objectiu de divulgar el coneixement científic obtingut amb la recerca que es duu a terme a la zona però també aportar indicacions sobre com aquest coneixement es pot aplicar en la gestió dels espais naturals.

Serà un espai on impulsar la col·laboració entre els diferents sectors per conservar els ecosistemes del Pirineu

Els investigadors i investigadores del projecte hi faran cinc presentacions relacionades amb els resultats del projecte (i dels projectes que el van precedir).

Tres de les cinc ponències es faran el 4 de setembre, a partir de les 15 h a la sala polivalent de MónNatura. Serà dins la sessió dedicada als estanys, moderada per la també investigadora del CEAB-CSIC Núria Catalán. La primera serà la de Danilo Buñay, sobre la producció primària com a principal determinant de la transparència als estanys. Seguidament, Marc Ventura, coordinador del projecte LIFE RESQUE ALPYR, parlarà dels crustacis del litoral dels estanys i de la relació que hi ha entre ells i la presència de peixos. Després, Víctor Osorio farà una presentació relacionada amb la recuperació dels macroinvertebrats després de l’erradicació de peixos invasors.

Les altres dues ponències tindran lloc el dia 5 de setembre a partir de les 17 h dins de la sessió dedicada a rius i molleres, moderada per l’investigador del projecte i de la Universitat de Barcelona, Josep M. Ninot. La primera ponència serà la de l’Eulàlia Pladevall, sobre la vegetació de les molleres després de cinc anys d’exclusió ramadera. Seguidament, Josep M.Ninot, parlarà de la distribució de carboni orgànic al sòl en quatre molleres pirinenques.

Tancats d’exclusió ramadera a Planell de Sartari.

El programa de les Jornades inclou un total de 76 participacions (66, ponències. 10, en format pòster) repartides en 10 sessions temàtiques: evolució del paisatge, arqueologia, geologia, llegat cultural, estanys, xarxes de monitoratge/nivologia, sistemes socioecològics, ecologia animal i biodiversitat, ecologia forestal i biodiversitat, i rius i molleres. També hi haurà una sessió de pòsters sobre temàtiques diverses.

Podeu obtenir més informació sobre les III Jornades de Recerca del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en aquest enllaç.