RESTAURACIÓ D’ECOSISTEMES AQUÀTICS EN ÀREES PROTEGIDES DELS ALPS I EL PIRINEU

Ruta científica per conèixer la recerca als estanys d’alta muntanya

Un any més, l’equip del projecte ha participat activament en les activitats organitzades pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en el marc de la Setmana de la Ciència, una iniciativa europea que se celebra al novembre per apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Aquest esdeveniment destaca perquè institucions i centres de recerca obren les portes al públic durant dues setmanes, permetent als visitants descobrir els últims avenços científics i les línies d’investigació en curs. En el cas del CEAB-CSIC, les activitats es van concentrar els dies 13, 14 i 15 de novembre, amb visites obertes al públic en general i sessions especials al matí dedicades als centres de secundària de la zona.

Descobrint els estanys dels Pirineus

Durant les visites, es va oferir als estudiants una experiència única amb la ruta temàtica: “Conservació dels estanys d’alta muntanya dels Pirineus”. Aquesta ruta permet als joves explorar com funcionen aquests ecosistemes sensibles, entendre els impactes de les espècies introduïdes sobre la fauna i flora autòctones, i conèixer les accions de restauració que es duen a terme per preservar aquests hàbitats.

Els participants també van poder veure el material emprat en les campanyes de mostreig al camp, i observar mostres de macroinvertebrats.

L’activitat va incloure visites a diversos laboratoris del CEAB-CSIC, destacant:

  • Clean Lab: Un laboratori d’ADN ambiental on es treballa en la seqüenciació de material genètic per identificar espècies i construir biblioteques de codis de barres (barcoding). Els estudiants van aprendre com es relacionen els grups taxonòmics identificats amb les espècies a través de tècniques de microscòpia avançada.
  • Laboratori d’UHPLC (Ultra High Performance Liquid Chromatography): Aquí s’analitzen pigments liposolubles per estudiar la dinàmica estacional del fitoplàncton i caracteritzar-ne les comunitats. Aquesta tècnica és clau per comprendre els processos ecològics dels estanys d’alta muntanya.

Una experiència per inspirar futurs científics

Aquestes activitats han estat dissenyades per despertar la curiositat científica i mostrar com es fa recerca en els estanys d’alta muntanya, posant èmfasi en la importància de la seva conservació. La participació activa dels alumnes en diverses fases del procés científic els ha permès viure en primera persona com treballen els investigadors i investigadores, contribuint a fomentar l’interès per la ciència i la natura.