Les aigües cristal·lines dels estanys de muntanya amaguen un univers diminut i fascinant: el del zooplàncton. Aquests organismes, en la seva majoria microscòpics, floten lliurement en la columna d’aigua i compleixen funcions essencials en l’ecosistema. S’alimenten del fitoplàncton — organismes fotosintètics — i, al seu torn, constitueixen la base de la dieta de molts peixos i altres espècies aquàtiques.
Són per tot arreu, però són petits. De vegades, no tant com per ser invisibles: amb una mica de paciència i bona llum, alguns es poden distingir a simple vista com puntets mòbils a l’aigua. Tanmateix, per apreciar realment les seves formes inusuals i la seva diversitat, cal mirar-hi de més a prop. Sota el microscopi, es revela un món ple d’estructures extravagants i criatures que, de vegades, semblen tretes d’un altre planeta.
En aquesta entrada t’invitem a descobrir alguns d’aquests petits i sorprenents habitants dels estanys alpins.
- Alona
Aquest petit cladòcer habita la zona litoral de l’estany, a prop de les vores. L’exemplar que veiem aquí és una femella que transporta un gran ou en una cavitat dorsal. El mantindrà protegit fins que la cria estigui completament formada, una estratègia eficaç en ambients freds i poc previsibles.

- Cyclops abyssorum
Amb uns 2 mm de longitud, aquest crustaci depredador crida l’atenció pel seu gran ull únic, situat a la part superior del cap —d’aquí el seu nom. Viu a prop del fons de l’estany. Tot i que les seves llargues antenes poden semblar intimidants, no serveixen per caçar: el mascle de Cyclops abyssorum les utilitza com a pinces durant l’aparellament.

- Keratella cochlearis
A simple vista sembla més una flor que un animal. Aquest diminut rotífer, de 0,1 mm, nada a la recerca de microalgues i bacteris, mogut per un òrgan ciliat situat a prop de les seves espines superiors.

- Daphnia longispina
Pot arribar als 2,5 mm, i els seus grans ulls compostos li donen una expressió gairebé entranyable quan es veu sota el microscopi. A més de ser un dels cladòcers més comuns, és una espècie clau a les cadenes tròfiques de molts estanys, gràcies a la seva famolenca apetència per les algues.

- Chydorus sphaericus
Arrodonit i simpàtic, aquest és el crustaci més petit del grup, amb una mida que varia entre 0,2 i 0,5 mm. És una espècie cosmopolita i es considera el cladòcer més estès del món, present en una enorme varietat d’hàbitats d’aigua dolça.
