RESTAURACION D’ECOSISTÈMES AQUATICS EN AIRAUS PROTEGITS DES AUPS E ETH PIRENÈU

El Dr. Marc Ventura participa en el Congrés Cladocera XII 2024 a Itàlia

El Dr. Marc Ventura, coordinador del projecte LIFE RESQUE ALPYR i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), participarà al Congrés Cladocera XII, que se celebrarà a Verbania (Itàlia) del 6 al 12 d’octubre de 2024. En aquesta ocasió, presentarà els resultats sobre els efectes dels peixos invasors en els cladòcers dels estanys d’alta muntanya i la seva recuperació després de l’eliminació dels peixos.

Els estanys d’alta muntanya, ecosistemes naturals que originàriament no tenien peixos, han experimentat canvis dràstics a causa de la introducció d’espècies no nadiues, principalment truites i verons. Aquesta introducció ha provocat una depredació significativa de la fauna autòctona, alterant profundament l’equilibri ecològic d’aquests llacs.

L’estudi que presentarà el Dr. Ventura analitza l’impacte d’aquestes introduccions sobre els cladòcers, com les Daphnia, en els estanys d’alta muntanya dels Alps i els Pirineus. Els resultats indiquen que els estanys amb verons han patit un impacte més sever sobre les poblacions de Daphnia.

Daphnia. Autora: Maria Àngels Puig

En el marc dels projectes de conservació – LIFE BIOAQUAE, LIFE LIMNOPIRINEUS i LIFE RESQUE ALPYR – s’han eliminat o s’estan eliminant tant truites com verons de 32 llacs d’alta muntanya dels Pirineus catalans i dels Alps italians.

Les primeres avaluacions mostren que les poblacions de Daphnia s’han recuperat en la majoria dels estanys on abans eren absents. A més, l’erradicació del veró ha anat acompanyada d’un augment de la riquesa d’espècies, així com de l’aparició d’espècies planctòniques i associades a macròfits.

Al llarg del congrés, hi haurà un total de 65 presentacions orals i 41 pòsters, així com dues conferències principals. Les contribucions cobriran una àmplia gamma de temes relacionats amb la biologia dels cladòcers, incloent la nostra estimada Daphnia, com a organismes model. S’abordaran aspectes com l’ecologia, la biologia evolutiva, la genòmica, la interacció amb factors d’estrès ambiental, la diversitat, la biogeografia i la sistemàtica.