RESTAURACION D’ECOSISTÈMES AQUATICS EN AIRAUS PROTEGITS DES AUPS E ETH PIRENÈU

Cimera Europea sobre Conservació d’Amfibis i Rèptils: LIFE Platform Meeting 2024

Un centenar d’experts nacionals i internacionals han abordat els reptes i oportunitats sobre la conservació d’amfibis i rèptils a Europa dins de la trobada ‘LIFE Platform Meeting: Amphibian & Reptile Conservation’.

El congrés va tenir lloc entre els dies 22 i 24 de maig a Cantàbria i va ser dirigit per la Fundació Camino Lebaniego, entitat pública adscrita a la Conselleria de Cultura, Turisme i Esport del Govern de Cantàbria. Aquesta entitat va ser seleccionada per la Comissió Europea per ser l’amfitriona d’aquesta trobada internacional a través del projecte que coordina: ‘Steps for life‘’.’.

L’esdeveniment va reunir experts del Programa LIFE de tota Europa, així com més de 25 projectes LIFE i altres programes europeus com ‘Horitzó 2020’ i ‘Biodiversa+’. Entre els projectes presentats es va destacar el LIFE RESQUE ALPYR.

Imatges de la presentació del Dr. Marc Ventura.

La jornada va permetre conèixer i posar en comú els últims mètodes i tècniques per millorar l’estat de conservació d’amfibis i rèptils i els seus hàbitats. Les propostes que sorgeixin d’aquesta cimera s’enviaran a la Direcció General de la Comissió Europea amb la intenció que s’incorporin a la legislació europea referent a la conservació d’herpetofauna.

Els sistemes aquàtics continentals són ambients escassos i sensibles on abunden les espècies amenaçades

Els estanys i rierols dels Pirineus i els Alps, malgrat la seva ubicació remota, pateixen pertorbacions antropogèniques que amenacen la seva conservació. La introducció massiva d’espècies exòtiques, especialment de peixos com les truites o el veró, es considera una de les principals amenaces en aquests ecosistemes d’alta muntanya originalment sense peixos.

En el marc dels projectes LIFE LIMNOPIRINEUS (2014-2019) i LIFE RESQUE ALPYR (2022-2026), es treballa per millorar l’estat de conservació d’espècies i hàbitats aquàtics d’interès europeu a l’alta muntanya dels Pirineus i els Alps (només en el segon projecte).

Les espècies objectiu en aquests projectes inclouen alguns amfibis i mamífers que s’alimenten en el medi aquàtic, com diverses espècies de ratpenats.

Els amfibis colonitzen els ecosistemes restaurats ràpidament

Els resultats obtinguts en el LIFE LIMNOPIRINEUS han mostrat que l’erradicació de salmònids i dl veró és factible i recomanable davant el control de poblacions. Les accions planificades en el LIFE RESQUE ALPYR comprenen l’aplicació de protocols d’erradicació en llacs de major complexitat als Pirineus i la seva transferència als llacs dels Alps Italians.

“Els resultats obtinguts fins al moment mostren que els amfibis colonitzen els ecosistemes restaurats ràpidament, sobretot quan hi ha refugis propers”, detalla l’investigador Marc Ventura, coordinador del projecte.

A més, afegeix que el control de la pesca i la divulgació dels efectes negatius que té en aquests ecosistemes, són les mesures més urgents i les recomanades per millorar la conservació d’aquests ambients.

El Dr. Marc Ventura, coordinador del projecte i investigador del CEAB-CSIC.

Què és el Programa LIFE?

El Programa LIFE és l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat, de forma exclusiva, al medi ambient i a l’acció pel clima, i a la implementació del Pacte Verd Europeu (Green Deal).